Håll altanen snygg

Är du en av dom lyckliga som har en villa med mycket plats och således haft möjligheten att bygga en stor (eller liten) altan på baksidan av huset? Då passar denna artikel dig bra att läsa, för här ska du få lite tips på hur du kan hålla din altan snygg och i gott skick.

De allra flesta altaner är gjorda i trä som är tryckimpregnerat, vilket innebär att de generellt klarar sig utan någon ytterligare ytbehandling. Men det finns förstås ändå en del knep för att få altanen lite extra fin och hållbar. Tryckinpregnerat trä håller i regel ungefär 25 år i oskyddade konstruktioner – alltså om det stått inför regn och rusk, såväl som solens strålar utan något skydd. Detta till skillnad mot om man ytbehandlat trät med olja, vilket bara tränger ned en liten bit. Det är dock ingen dålig idé att oljeimpregnera din altan fastän den är gjord av tryckimpregnerat trä. Dels så blir det ett ännu bättre skydd för trät och dels så blir det en rätt härlig grågrön färg på din altan. Det du dock måste tänka på när du ska behandla altanen med olja är att den måste vara helt torr innan du sätter igång. Du ska dessutom se till att det är 15-20 grader varmt när du behandlar, samt att det inte ska vara

Att du behandlar trät med olja påverkar inte hållbarheten nämnvärt eftersom det redan är tryckimpregnerat. Men däremot så motverkar det att trät blir sprickigt och reser sig. Den olja du med fördel ska använda är en med hög linoljehalt eftersom den också håller högst kvalitet. Det finns förstås fler sätt som du kan hålla din altan fräsch under många år och svaret på hur är framförallt just att ta väl hand om den.

Något som både delvis skyddar mot regn och rusk och som fungerar som ett skydd mot regn och sol är en ordentlig markis som du kan fälla ut exempelvis när det regnar eller solen ligger på som mest. Dels för din egen skull förstås, men dels också för att även om trät är förberett på regn och rusk så betyder det inte att det mår bra av att få slippa en del av detta om möjligt. Om du tar en titt på exempelvis www.alltisolskydd.se så kan du se exempel på markiser som gör ditt altanutrymme till mer än bara en plats att vistas när det är vackert väder.

I övrigt för att hålla altanen i gått skick så kan man med jämna mellanrum tvätta den ordentligt och när trät börjar bli lite väl ojämnt och sprickigt så kan du även slipa om det.