Skapa en uteplats

Har man en trädgård ska man ha en uteplats, kanske flera till och med.UteplatsSvenskt Fastighetsförmedling tipsar om att en uteplats ska absolut ramas in på ett eller flera sätt. Det är inte dumt att utgå från en husvägg, och då gärna nära köket eller en utgång från huset som är nära köket. Blir det långt att gå med matbrickan eller morgonfikat blir det inte av att använda uteplatsen så mycket som man egentligen vill.

Tak på uteplatsen

Ett tak på uteplatsen gör att man kan använda den i alla väder. Ett tak kan skydda mot regn och starkt solsken. Taket kan vara en markis eller ett uppspänt segel. Om man bygger ett tak från en husvägg ska man tänka på att det kan bli väldigt mörkt i rummet innanför. En markis är därför bra, den kan man rulla in. Väljer men ett fast tak är det bra om det är glasklart eller mjölkvitt och släpper igenom ljus.

Väggar ute

Man kan som sagt utgå från en husvägg men det är inte lämpligt i alla lägen, och man behöver hur som helst mer än en vägg för att få lä och skydd mot insyn. En möjlighet är att bygga en pergola med klätterväxter eller höga buskar och träd som skapar avskildhet. Material till en pergola och andra trädgårdsredskap och trädgårdsprydnader finns hos Gardenhome. Det börjar bli vanligt även med växthus som inte bara innehåller växter utan även är möblerade.

Trä eller sten på golvet

En sak är säker, man ska inte ha grus på uteplatsen. Det ska vara skönt att kunna gå ut barfota på uteplatsen. Trä är ett billigt alternativ och det är lätt att montera. Det enklaste är färdiga kvadratiska trallplattor. Trä kräver dock lite skötsel, en trätrall behöver oljas lite då och då för att inte virket ska spricka. Marksten är i det närmaste underhållsfritt, men är ett dyrare alternativ.