Skillnaden mellan kakel och klinker

Är man inte expert eller sakkunnig, kan det vara svårt att veta vilken skillnad det är mellan kakel och klinker. Vad de allra flesta vet, är man kan använda dom både i kök och badrum, men inte vilken skillnad det är på dessa båda.kakel_klinker-tilesFör det första så finns det ingen inhemsk produktion av keramiska plattor, så allt importeras numera. Italien och Spanien ligger i framkant när det gäller teknik och design, så många försäljare importerar främst från dessa.

Kakel

Kakel passar enbart på väggar inomhus och är gjort av glaserat lergods. Plattorna görs av ett relativt poröst material och har därför förhållandevis hög vattenabsorption. Hållfastheten blir tack vare detta, något lägre och plattorna är därför känsliga mot nötning, frost och kemikalier. Den höga vattenabsorptionen gör att de lämpar sig inte för bruk utomhus eller i pool, då de helt enkelt riskerar att spricka.

Klinker

Klinker passar både för golv och väggar. Plattorna tillverkas i stengods och kan fås glaserade eller oglaserade och blir hårda rakt igenom, tack vare att de bränns i höga temperaturer. Det slitstarka materialet lämpar sig både i privata som offentliga miljöer och kan sättas i så väl storköket som badrummet och kan sättas i hotell entrén.