Bygg en bastustuga hemma eller på sommarstället

Finns det något som skandinaver älskar mer än husmanskost så kan det vara att basta. Därför bör alla svenska hem ha en rejäl bastustuga byggt på kvalitativt virke och med ett ordentligt uppvärmningssystem.

Du behöver nog med sittplatser för alla du vill bjuda in till din bastu. Det behövs även minst en handduk per sittplats. Du kan hitta det mesta du behöver till din bastu hos Bastukällan!

Vad behövs i en bastu

Listan över vad du behöver ha i din bastustuga är ganska liten då det mestadels är en stuga med en värmekälla och sittplatser. Många dyrare bastustugor har även en dusch där du kan svalka av dig efteråt. Det klassiska sättet är däremot att hoppa i snö eller ett vattendrag i närheten. I vissa fall byggs till och med bastustugor väldigt nära en brygga tillhörande huset som bastustugan tillhör.

Du behöver som vi nämnde ovan handdukar, en värmekälla och sittplatser. Oftast består sittplatserna av behandlade träplankor i form av bänkar där du och dina vänner kan sitta och basta. Tänk även på att träplankorna du använder för både konstruktion och för insidan behöver vara behandlade för att hantera både värme och fukt.