Sälja bostaden

Är man på väg att sälja sin bostad är det en hel del att tänka på som till exempel val av mäklare, prissättning och besiktning med mera.

Sälja själv eller via mäklare

Huruvida man ska sälja sin bostad på egen hand eller anlita en mäklare kan vara svårt att svara på eftersom bägge har sina för- respektive nackdelar. Säljer man bostaden på egen hand har man den fördelen att man slipper mäklararvode, vilket beroende på försäljningspriset faktiskt kan innebära en rejäl hacka. Nackdelen är att man måste sköta visningar och dylikt på egen hand samt att man också måste annonsera.Fördelen med att anlita mäklare är att man inte behöver göra så mycket själv eftersom mäklaren tar hand om allt från visningar till annonser. En annan fördel är att man når ut till betydligt fler potentiella köpare eftersom bostaden bland annat exponeras i mäklarfirmans fönster samt på den stora bostadssajten Hemnet, som är något av ett mecka för husköpare. Nackdelen med mäklare är som tidigare nämnts att man måste betala en del av försäljningssumman i arvode.

Sälja huset

Ta reda på marknadspriser på villor omkring

Att ta reda på hur prisnivån ser ut i området runt omkring där man bor är något man bör göra innan en eventuell försäljning. Detta är bra både i de fall man ska sälja på egen hand och om man ska sälja via mäklare. På ett antal sidor på nätet finns det möjlighet att dels beräkna vad ens bostad kan tänkas vara värd, dels kolla försäljningsstatistik för hus i området där man bor. Ett annat sätt är att kolla på befintliga bostadsannonser och kolla vad prisnivån ligger på i dessa fall.

Styla inför försäljningen

Att styla sitt hem inför en eventuell försäljning kan vara en bra idé eftersom detta gör att intrycket av huset blir bättre, vilket i sin tur attraherar fler köpare och som förhoppningsvis också kan resultera i ett högre slutpris. Så styling av sitt hem inför försäljning är något man absolut bör ha i åtanke.