För- och nackdelar med olika golvtyper

Det finns ofta mer att välja mellan när det kommer till golv än många först tror. När man då väl ska lägga nytt golv kan det ju vara bra att veta vilket golv som verkligen passar bäst.

Stengolv

Stengolv och klinker faller mer eller mindre in under samma kategori. Fördelar med dessa golv är att de är väldigt slittåliga och har en lång livslängd. De passar dessutom bättre än något annat typ av golv att lägga golvvärme under. Nackdelar är att de kan kännas ganska kall utan golvvärme och det är många gånger lite dyrare att lägga stengolv.

Laminatgolv

Laminat är träfiberskivor man kan klistrat fast ett fotopapper på och ser ofta ut som en vanlig trägolv. Fördelar med laminat är att det går att lägga direkt ovanpå befintliga golv, så länge det är plant, och är lätt att lägga själv. Nackdelar är att golvet inte kan slipas och att man måste lägga nytt när det börjar bli slitet.

Lamellparkett

Lamellparkett kan tillverkas i många olika träslag och tjocklekar med en yta av äkta trä. Fördelar med lamellparkett är att det är både snyggt och tidlöst. Är man lite händig kan man dessutom lägga golvet själv utan större problem. Nackdelen är i stort sett att med tunnare golv kan man bara slipa den en eller ett få tal gånger innan de måste bytas. 

Linoleumgolv

Linoleum tillverkas bland annat av linolja och går att få tag på som både mattor och enskilda plattor. Fördelar är att golvet är både mjukt och tåligt. Det är också ett väldigt miljövänligt golv att lägga. Nackdelen med golvet är att det mer eller mindre måste läggas av en fackman för att resultatet ska bli bra.