Så kan du förbättra belysningen hemma

Belysningen gör mycket för upplevelsen i ett rum. Och är den inte allt den kan vara går du lätt miste om en bättre rumskänsla. Men som tur är kan du också fixa till belysningen på olika sätt och göra den bättre. Här ger vi några tips på hur du kan gå tillväga. 

Fler lampor

För få ljuskällor kan mycket väl vara den absolut vanligaste orsaken till bristande belysning i ett rum. Lösningen på det är bara så enkelt som att skaffa fler. Men det gäller ju också att tänka på var dessa lampor ska placeras. Ett tips många är snabb på att dela med sig är att försöka sprida ut ljuskällorna och ha dem på flera olika nivåer. Av denna anledning kan det vara smart att inkludera tak-, vägg-, golv- och bordslampor alla i ett och samma rum.

Välj flexibla lösningar

Flexibilitet i belysningen har många fördelar. Men det kan så klart innebära lite olika saker. En vanlig betydelse är helt enkelt dimmers på en eller flera lampor i rummet. Ofta på just tak- och golvlampor. En annan betydelse kan vara möjligheten att rikta om eller till och med flytta runt lampor på ett enkelt sätt. Att skaffa ett skensystem är ofta vad man då talar om och du kan skaffa ditt eget om du bedömer det att vara ett bra lösning för nåt av dina rum.

Rätt färgtemperatur

En annan aspekt av belysningen är färgen på själva ljuset. Detta är något man kallar för färgtemperatur och mäts i kelvin (K). Ju rödare ljuset är desto varmare upplevs det och desto blåare ljuset är desto kallare upplever vi det. Ett kallt ljus har dock högre färgtemperatur än varmt, paradoxalt nog. Kallt ljus är ofta bra för arbetsbelysning, så som den vi har kring köksbänken och badrumsspegeln. Varmt ljus är väldigt bra för att sätta lite mer mysig stämning i ett rum. När du väljer ljuskällor är det därför klokt att ta en titt på vilken färgtemperatur ljuset har.